Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

Урочисте відкриття памя’тника випускнику вишу Герою України генерал-майору Максиму Шаповалу

Добавлено: 27.10.2017 Переглянуто: 1408


Сьогодні, 27 жовтня 2017 року, у Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації відбулась знаменна подія — відкрито пам’ятник випускнику нашого вишу 2000-го року учаснику АТО Герою України генерал-майору Максиму Шаповалу.

В церемонії взяли участь начальник Головного управління розвідки МО України генерал-лейтенант Василь Бурба, перший заступник начальника Головного управління розвідки МО України – заступник начальника Генерального штабу ЗС України генерал-майор Олег Іващенко, представники відомств, громадськості, духовенства та меценатства, зокрема Ігор Ющенко, який долучився до виготовлення пам’ятника.

З початку російської збройної агресії проти України Шаповал Максим Михайлович, ще на той час полковник, виконував завдання з захисту територіальної цілісності України в зоні бойових дій у Донецькій та Луганській областях. Був командиром групи спецпризначення, яка у травні 2014 року звільняла Донецький аеропорт й зайшла до нього першою. Безпосередньо брав участь у плануванні та проведенні розвідувальних рейдів у глибокий тил противника, задокументовані дані яких мали достатньо вагомі та важливі значення. 27 червня 2017 року полковник Максим Шаповал трагічно загинув у результаті терористичного акту в місті Києві, похований на Байковому кладовищі. Посмертно Указами Президента України – від 30 червня 2017 року йому присвоєно звання генерал-майора, а від 7 вересня 2017 року звання Героя України. Відтепер і гранітний бюст генерал-майора Максима Шаповала височіє на Алеї героїв Військового інституту телекомунікацій та інформатизації символічно й в одночас трагічно продовжуючи історичну вісь обелісків військовослужбовців вишу, які загинули, захищаючи свою Батьківщину, виконуючи свій військовий і громадянський обов’язок як в новітній період історії України, так і в роки II Світової війни. В усі часи захищати власний народ, рідну землю було почесно й відповідально. Й тому військовослужбовці вишу з честю виконували, виконують і будуть виконувати цей сакральний обов’язок. Серед військовослужбовців інституту 164 учасника АТО, 8 з яких відзначені заслуженими бойовими нагородами, а 15 вихованців закладу вшановані посмертно.

— Ми схиляємо голови перед пам’яттю героїв, які ваддали своє життя за мирне майбутнє України! Ми пам’ятаємо усіх героїв – викладачів та випускників, — сказав присутнім начальник Військового інституту телекомунікацій та інформатизації учасник АТО, кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня полковник Євген Степаненко. — І саме герої нинішнього покоління стануть найкращим прикладом для наступних поколінь українських воїнів. Я хочу висловити щире співчуття і підтримку рідним та близьким справжнього офіцера та патріота. Пам’ять про кращих синів держави завжди буде жити у наших серцях. Їхні подвиги будуть надихати прийдешні покоління на самовідданий захист рідної землі, — зазначив він.

Далі до присутніх звернувся перший заступник начальника Головного управління розвідки МО України – заступник начальника Генерального штабу ЗС України генерал-майор Олег Іващенко.

— Ми втратили справжнього патріота, офіцера, професіонала, сина своєї Батьківщини. Родина — люблячого сина, чоловіка, батька, — наголосив він. — Ворог не зміг здолати його у відкритому бою й вчинив підступно. Такі як він офіцери разом з товаришами по зброї захищали наш спокій, захищали наші родини, захищали нашу країну, нашу безпеку, шана йому та вічна пам’ять за це. — Ви, як українські військовослужбовці — офіцери та майбутні офіцери, як люди, які захищають зі зброєю в руках українську державу, будьте достойними нащадками пам’яті та звитяги таких героїв. СлаваУкраїні!

Після чого відбувся власне ритуал відкриття пам’ятника. Право відкриття було надано учаснику АТО командиру 152 навчальної групи факультету Телекомунікаційних систем молодшому сержанту Олександру Тимошенко. Лунають три постріли салютної групи курсантів. Військовослужбовці роти Почесної варти покладають вінок до пам’ятника Герою України. Оголошується хвилина мовчання для вшанування українських воїнів, які загинули за вільну, незалежну й мирну Батьківщину.

Після хвилини мовчання пам’ятник Герою України освятив Голова Синодального управління військового духовенства України Української православної церкви Київського патріархату митрополит Іоан. І присутні вшанували світлу пам’ять героя покладанням квітів до щойно відкритого пам’ятника. Атмосфера заходу була особливо зворушливою та щемною. Адже людина буде жити стільки, скільки житимуть її справи та про неї пам′ятатимуть. Вічна пам'ять! Герої не вмирають!

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх