Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

До 100-річчя Української Народної Республіки

Добавлено: 29.11.2018 Переглянуто: 1232


У с. Базар що на Житомирщині курсанти факультету Інформаційних технологій Військового інституту телекомунікацій та інформатизації вшанували пам’ять загиблих бійців армії УНР – учасників Другого Зимового походу. Меморіал на їхню честь було споруджено 2000 року за кошти українців з Великої Британії. Тут поховано 46 вояків, які загинули на полі бою, і 359 тих, кого було захоплено в полон і розстріляно за відмову перейти на службу до Червоної армії.

Традиційно наприкінці листопада у селі Базар, що в Народицькому районі, біля Меморіалу пам’яті Героїв Базару вшановують пам’ять бійців армії Української Народної Республіки, які загинули у 1921 році під час "Листопадового рейду". Цьогоріч меморіальні заходи до 97-ї річниці «Листопадового рейду» пройшли на Житомирщині 25 листопада за участю місцевих органів влади та курсантів Військового інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут.

У форматі Всеукраїнського патріотичного фестивалю «Герої Базару» біля меморіалу відбулось Віче, молебень, виступи кобзарів, лірників та представників Спілки офіцерів України. Учасники заходу разом згадали про події 97-річної давнини та хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих героїв другого зимового походу армії УНР. Представники духовенства провели молебень та панахиду за перепохованими воїнами Армії УНР, які були вбиті у листопадовому рейді 1921 року біля села Звідлаль. Історія має традицію повторюватися. Події останнього часу підтвердили, що українцям потрібно обстоювати свою незалежність.

Довідково:

Свідки тих подій пригадували, що більшовики зігнали місцевих селян і примусили їх копати дві ями завдовжки 70 метрів. Котовський та начштабу 45-ї стрілецької дивізії окупаційного війська Гаркавий вишукували знесилених полонених, багато з яких мали обмороження рук і ніг. Коли козаки відповідали їм українською, Котовський розпоряджався і власноручно розстрілював із свого маузера а потім з кулеметів.

Пам’ять Героїв Базарської трагедії офіційно вшановують з 1991-го року. Меморіальний комплекс учасникам ІІ Зимового походу відкрито на місці поховання 26 серпня 2000 року. 11 жовтня 2002 року відбулося урочисте перепоховання останків 46 воїнів УПА, які загинули в бою 17 листопада 1921 року. Автор проекту пам’ятника – житомирський архітектор Олександр Борис. Меморіал споруджено за кошти української діаспори у Великобританії. 2007 року біля меморіалу відбулися зйомки документального фільму з серіалу «Невідома Україна» про Другий зимовий похід групи армії УНР у 1921 році й героїку українських вояків під Базаром.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх