Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

На параді до Дня Незалежності військові вітатимуться по-новому

Добавлено: 16.08.2018 Переглянуто: 1388


Українська армія продовжує змінюватися. За останні чотири роки Збройні сили не тільки виросли кількісно та якісно, але і продовжують працювати над змінами іміджу українських військових. Крім нової форми, прапорів, атрибутики та пісень, зміниться й військове вітання. "Після ретельного обговорення з військовослужбовцями, військовими частинами, ветеранами АТО, трудовими колективами, міністром оборони, з Урядом, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро ПОРОШЕНКО прийняв рішення, що починаючи з 24 серпня, слова "Слава Україні! – Героям слава!" лунатимуть як частина офіційної церемонії військового параду на честь Дня незалежності України".

Історія питання:

Зростаюча боєздатність української армії, використання нових зразків зброї супроводжується формуванням нового бренду ЗС України;

З 2014 року вводиться нова польова форма, а в 2015 році – повсякденна та парадна. Змінюються також емблеми та прапори родів військ, а з назв частин зникли радянські найменування.

Армійська декомунізація

На параді до Дня незалежності у столиці вперше прозвучить нове офіційне військове вітання: "Слава Україні! - Героям слава!". Ці слова повинні замінити звичні для українських військових: "Здрастуйте, товариші!" і "Бажаємо (бажаю) здоров'я!". Голова держави має намір закріпити статус нового привітання в армійському статуті. Для цього він ініціює відповідний законопроект, який представлять народним депутатам на початку осінньої сесії парламенту.

"Йде внутрішня перебудова свідомості, усвідомлення військовим, що він - українець, що він захищає Україну та народ. Це позитивно впливає на морально-психологічний стан та національно-патріотичну підготовку війська. Патріотичний і моральний настрій особового складу Збройних Сил - на дуже високому рівні", - заявив РБК-Україна заступник начальника ГУ морально-психологічного забезпечення ГШ ЗС України полковник Олег Бойко. Він додав, що сьогодні за рівнем довіри серед населення армія - на другому місці після церкви.

Національна ідентичність

Голова ГО "Центр мілітарної історії" Василь Павлов каже, що привітання "Слава Україні" не варто пов'язувати з ОУН-УПА, оскільки воно виникло раніше - за часів УНР. "Перші варіації цього слогану з'явилися під час подій 1917-1921 років. Тоді воно варіювалося: "Слава Україні!" або "Слава козакам!", а відповідь - "Козакам слава!". Такі варіації існували ще за часів Української центральної ради і Директорії. В остаточному вигляді, яким ми його знаємо зараз, це привітання з'явилося наприкінці 80-х, перед проголошенням незалежності країни", - розповів історик.

Він також пояснив, що армійське звернення "товариш" українська армія використовувала ще задовго до радянської епохи: "В армії УНР використовувалося звернення "товариш" в тому числі. Крім того, звернення "товариш", "товариство" було поширено на Запорізькій Січі, а негативне забарвлення цьому зверненню надали більшовики. До старших за званням зверталися: "пан сотник", "пан генерал", "панове старшина"", - уточнив Василь Павлов.

Втім, і військові, і історики сходяться в одному - ментальна перебудова армії вже незворотній процес. Багато нових українських традицій прижилося в ЗС України, більшість військових розуміють необхідність формування нового іміджу армії.

Репетиція на злітній полосі авіазаводу, яка пройшла 15 серпня вже четверта. Очікується ще одне тренування зі стройовим оглядом на території авіазаводу, після чого воно проходитиме на головній вулиці столиці Хрещатику.

Після закінчення тренування особовий склад парадних розрахунків мав можливість відпочити та послухати музичний концерт українських рок-музикантів і чарівну оперну співачку в образі Монро Марію Максакову.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх