Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

Пріоритетні напрямки розвитку факультету інформаційних технологій

Добавлено: 16.11.2017 Переглянуто: 964


Цими днями в стінах Військового інституту телекомунікацій та інформатизації пройшла Х спеціалізована науково-практична конференція „Застосування підрозділів, комплексів, засобів зв’язку та автоматизації в АТО”. У рамках конференції також проводилася виставка сучасних засобів зв’язку та автоматизації, що використовуються в ЗС України, були представлені рішення щодо організації зв’язку, запропоновані цивільними організаціями.

Активну участь у проведенні конференції прийняв і особовий склад факультету Інформаційних технологій. Зокрема на виставці кафедрами були представлені результати досліджень курсантів, які виконувалися ними в рамках роботи кафедральних військово-наукових гуртків. Також, у співпраці із зовнішніми організаціями, на виставці були представлені рішення із забезпечення мережевої інформаційної безпеки, побудови структурованих кабельних мереж, які можуть бути застосовані при організації зв’язку на стаціонарних пунктах управління та центрах обробки даних. Окремої уваги заслуговували результати досліджень, які проводилися випускниками факультету разом з такими організаціями як „УКРСПЕЦСИСТЕМС” та „UA.RPA”. Зокрема, офіцерами військової частини А2724, разом з кафедрою автоматизованих систем управління, було продемонстровано робочий макет інтеграційної платформи „Дельта”, призначеної для відображення бойової обстановки і передачі інформації на пунктах управління в масштабах часу, наближеного до реального, а також макети систем „Термінал” та „Кропива”, які взаємодіють із вищезазначеною інтеграційною платформою.

Кафедра Комп’ютерних інформаційних технологій на стенді технічної виставки представила тестову версію інформаційно-довідкової системи “Реєстр електронних інформаційних ресурсів Міністерства оборони України з відкритою інформацією”. Дана розробка ініційована Управлінням інформаційних технологій Міністерства оборони України на підставі Наказу № 147 МОУ від 01.04.2015 року “Про затвердження Положення про Реєстр електронних інформаційних ресурсів Міністерства оборони України”. Курсанти Каркуша А.В., Кухар Д.Б., Храбан О.І., Чередніченко М.А. продемонстрували основні функціональні можливості цієї системи щодо порядку реєстрації користувачів, налаштування інтерфейсу та контенту системи за допомогою адміністративної панелі, користування пошуковими функціями, особливостей організації бази даних. Інформаційно-довідкова система спрямована на процес реєстрації, обліку, накопичення, оброблення і зберігання відомостей про склад, зміст, розміщення, умови доступу до електронних інформаційних ресурсів з відкритою інформацією МОУ та за можливості доступу до них для задоволення потреб користувачів в інформаційних послугах.

Також Кафедра Комп’ютерних інформаційних технологій на стенді технічної виставки представила програмно-апаратні рішення на базі платформи Arduino, що були розроблені в рамках вивчення дисципліни „Системне програмування та архітектура комп’ютерів” та діяльності військово-наукового гуртка кафедри.

Курсантами Липовенко П.О. та Васілєвський Р.I. був розроблений „Прототип наземного мобільного шасі”, в якому реалізовано блок дистанційного управління, блок управління самою пересувною платформою із каналом передачі даних та модулем реєстрації перешкод на комп’ютері за допомогою різних типів мікроконтролерів Arduino. Дана платформа може мати багатоцільове призначення для застосування ЗСУ.

Курсантами Горбенко С.І., Маков С.О., Кузенков В.С., Глущук В.О., Кика І.А., Сонько М.М., Гнесь О.О., Шелар І.Р. була реалізована система датчиків: „Датчик руху на базі мікроконтролера Arduino”, „Датчик газу на базі мікроконтролера Arduino”, „Датчик температури та вологи на базі мікроконтролера Arduino”, „Датчик виявлення порушення контрольованої зони на основі Arduino”. Необхідно відміти що також був організований GSM-канал оповіщення при зміні показників на датчиках. Дані програмно-апаратні рішення можуть бути застосовані в системах пожежної та охоронної сигналізації.

Колективом кафедри Технічного та метрологічного забезпечення факультету Інформаційних технологій представлено прототип «Робочого місця радіомонтажних робіт та електрорадіовимірювань», що включає наступні прилади та інструменти:

- ПЕОМ, що планується виконувати в ударо- і вологостійкому корпусі;

- цифровий осцилограф-приставка;

- цифровий мікроскоп;

- мультиметр;

- паяльна станція;

- допоміжні засоби та інструмент.

В цілому, діапазон вимірювальних значень сигналів прототипу дозволяє використовувати подібні комплекти на всіх зразках сучасної техніки на альтернативу громіздких і вибагливих вимірювальних приладів старого парку.

Колектив факультету Інформаційних технологій вкотре довів що спроможний свої потужні інтелектуальні здібності втілити в новітні перспективні розробки, які будуть використані в АТО.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх