Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

На кафедрі військово-гуманітарних дисциплін проходить виставка «Ікони на ящиках з-під набоїв»

Добавлено: 20.05.2021 Переглянуто: 731


20 травня на кафедрі військово-гуманітарних дисциплін ВІТІ імені Героїв Крут вперше серед військових навчальних закладів проходить виставка Олександра Клименка та Софії Антипової «Ікони на ящиках з-під набоїв».

Ідея писати ікони на ящиках від набоїв належить Олександру Клименку, яку почав реалізувати з осені 2014 р. Це традиційні православні ікони, а також картини на біблійну тематику, написані на кришках, днищах від ящиків з-під патронів, снарядів і мін, боєприпасів частину яких привезли із району проведення АТО/ООС, зокрема із с. Піски біля Донецького аеропорту, шахти Бутівка, Авдіївки. Символізм проєкту у перетворенні смерті (символом якої є ящики від озброєнь) на життя (що символізують ікони). Перша ікона, яку написав автор на кришці з під набоїв – це ікона зі зображенням Діви Марії з немовлям Христом.

Прикметно, що ікона – це особливе духовно-сакральне та мистецьке явище в українській культурі. Саме ікони віддзеркалюють народний менталітет, духовність. Роботи митця надзвичайно світлі, добрі, проте мають сильну енергетику, яка заряджає глядачів. Георгій Змієборець, Діва Марія, Ісус Христос, св. Пантелеймон, Іван Предтеча, св. Миколай знайомі нам з дитинства, однак у цьому проєкті набувають нового звучання, нового змісту.

Ікони в окопах з нашими захисниками, до них з молитвою звертаються найрідніші люди захисників мами, дружини, діти на жаль, і в останній путь проводжають воїна з іконами, ікони проєкту продаються. Всі кошти зібрані від продажу ікон передаються для функціонування, роботи та розвитку Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова.

ПДМШ ім. Миколи Пирогова є найбільшим неурядовим проєкт із залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в зоні АТО в окремих районах Донецької та Луганської областей, який реалізує Благодійний фонд «Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова» у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством оборони України, Генеральним штабом Збройних Сил України, за підтримки Ради національної безпеки та оборони України.

Ікони на ящиках з-під набоїв експонувалися у Європарламенті, Верховній Раді України, Офісі Президента України, Будинку Уряду України, Сеймі Литовської республіки, а також у 42 містах світу, понад 70 локацій.

Впевнені, віримо що настане день, коли до ікон українці звертатимуться з радісною молитвою та веселим серцем!

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх