Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

«Кого й на що надихали Герої Крут»

Добавлено: 28.01.2021 Переглянуто: 650


28 січня в рамках національно-патріотичної підготовки та з нагоди 103 річниці бою під Крутами на кафедрі військово-гуманітарних дисциплін відбулася лекція: «Кого й на що надихали герої Крут» Подобєда Павла Костянтиновича, історика, співробітника Українського інституту національної пам’яті.

Лектор розповів учасникам лекції про те, як тематика Крут відбилася в українській літературі, живописі, музиці та народній творчості у різний час: у період Визвольних змагань, на еміграції, а також у незалежній Україні. Події 29-го січня набули широкого розголосу серед української військової та політичної еміграції у міжвоєнний період. Колишній Голова Ради міністрів УНР Борис Мартос у 1933-му присвятив крутянам декілька літературних нарисів: «Наймолодші», «Останній з козацького роду», «Останній привіт Україні».

Тема Крут надихала українських літераторів Павла Тичину, Олексу Стефановича, Богдана-Ігоря Антонича, Леоніда Перфецького, Євгена Маланюка та багатьох інших митців. Поряд з поезією, темою Крут зацікавились художники. Воїн Армії УНР Леонід Перфецький створив цілу художню серію («Батальний живопис»), присвячену українсько-більшовицькій війні 1917-1918-го. Є серед цих картин і «Крути-станція», на якій художник зобразив сам бій. З-поміж творінь українських художників також відомі праці Сергія Мако «Один з-під Крут» і картина Андрія Климка «Бій під Крутами. 1918».

У 1991-му після здобуття Україною незалежності розпочалось «друге культурне знайомство» з темою Крут. Вона продовжує надихати і сьогодні, а все тому, що Крути – це перемога духу і сили волі над страхом і рабством”, – підсумував Павло Подобєд.

Окрім «Крутянської пісні» Ярославенка на слова Богдана Ігоря Антонича, що починається урочистим «Спом'янімо в пісні славу Крутів!», з'явились доробки сучасних гуртів. Серед них «Брате!» гурту «Дейтерів», тичинівський «Пам’яті Тридцяти» у виконанні Марічки Бурмаки та «29 Січня» гурту «Сокира Перуна», «Пам’ятай Крути» Веремії та Шпилястих Кобзарів. Музичну традицію продовжили львівські ліцеїсти ліцею імені Героїв Крут. З піснями та відеорядом цих творів мали можливість ознайомитися слухачі лекції – «Сотня літ пронеслась…» та «Треба пам’ятати, не забути».

В кінці лекції слухачі долучились до всеукраїнського щорічного флешмобу і підняли гасло : «Пам’ятай про Крути»! висловивши цим, шану та повагу до подвигу Героїв Крут.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх