Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

Новини ВКСС ВІТІ

Добавлено: 03.01.2021 Переглянуто: 537


3 січня 2021 року з нагоди 425-річчя від дня народження Гетьмана Богдана Хмельницького з курсантами Військового коледжу сержантського складу Військового інституту телекомунікації та інформатизації імені Героїв Крут було проведено культурологічний захід на тему “Гетьман Богдан Хмельницький – видатний український державник і полководець, провідник національно-визвольних змагань 1648-1657 років”.

Коли Богдан Хмельницький вийшов на історичну арену, українські землі знемагали під владою Речі Посполитої, яка у 1569 році об’єднала Польське королівство і Велике князівство Литовське. Польська шляхта прагнула привласнити величезні простори української землі та закріпачити її людей. Шлях до цього вона вбачала у полонізації України, окатоличуванні українців. І тому католицька церква і особисто папа іменем Христа благословляли будь-які безумства і розправи над непокірними. Злочини шляхти проти українського народу були страшними. Вони грабували, насилували, мучили, знущалися над людьми. Все це поєднувалося з образою національної гідності і віри.

У грудні 1647 року Богдан Хмельницький подався на Запоріжжя. Тут 19 квітня 1648 року був обраний козацькою радою гетьманом. Звідси звернувся він до всіх знедолених виступити на боротьбу з панами. На його заклик з усієї України почали сходитися невдоволені та бідні люди. Вже 22 квітня 1648 року він виступив за свободу України. Перед цим кроком Хмельницький, як дипломат заручився підтримкою кримського хана, який пообіцяв йому допомогу. З того часу татари були союзниками Богдана Хмельницького на протязі усієї визвольної війни.

Це було розумне рішення з боку Хмельницького, бо хоча й татари були не певні та зрадливі, але не стали союзниками інших ворогів та не вдарили у спину. Та вже на початку травня повстанське військо під проводом Богдана Хмельницького під Жовтими Водами і Корсунем розгромили армії Потоцького та Калиновського. І це були тільки перші перемоги у визвольній війні.

Метою даного заходу було військово-патріотичне виховання військовослужбовців та розуміння того, що пам’ять про Богдана Хмельницького зосталася на віки живою для козацького війська та нащадків усього народу українського. Народ не забув того добра, що хотів для України славний гетьман. Він оспівав його діла в піснях і думах, як ні про одного з інших гетьманів.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх