Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

Результати роботи секції “Технології захисту інформації та кіберзахисту”

Добавлено: 04.12.2020 Переглянуто: 798


04.12.2020 на кафедрі захисту інформації та кіберзахисту працювала секція №1 XIII науково-практичної конференції “Пріоритетні напрямки розвитку телекомунікаційних систем та мереж спеціального призначення. Застосування підрозділів, комплексів, засобів зв’язку, автоматизації та кібербезпеки в операції Об’єднаних сил”.

В рамках проведення секційного засідання науковці, викладачі, аспіранти, студенти та курсанти прийняли участь в обговоренні теоретичних та практичних питань забезпечення та підвищення кібербезпеки в державі з урахуванням сучасних умов та проблем на рівні держави та організації.

В ході роботи секції були обговорено ряд важливих проблем.

Однією з них став вибір та перехід в майбутньому до стандарту постквантової криптографії. Були обговорені потенційні ризики, пов’язані з переходом до майбутнього стандарту криптографічного захисту інформації. Фактично, поява декількох нових алгоритмів постквантової криптографії та впровадження їх в сучасні системи захисту інформації тягне за собою ризики маскування алгоритмічних та математичних закладок (backdoors) в криптоалгоритми. Науковий напрямок, який сьогодні включає пошук та виявлення закладок в криптоалгоритми називається клептографія або криптовірологія. Це обгрунтовує доцільність урахування цього напрямку в майбутніх наукових дослідженнях.

Іншою проблемою, яка мала місце під час дискусій, була проблема підвищення ефективності підготовки фахівців в галузі інформаційних технологій за спеціальністю 125 кібербезпека. В ході обговорення були розглянуті варіанти побудови сучасного віртуального середовища навчання та тренування слухачів з метою підвищення кіберобізнаності. В якості пропрозиції було запропоновано три рівня підвищення кіберобізнанності.

Перший рівень стосується самої широкої аудиторії, вони не являються фахівцями з кібербезпеки, але потребують мінімальних знань в цієї області для зменшення ризиків створення уразливостей в системі кібербезпеки організації. Цей рівень кіберобізнаності забезпечується заходами кібергігієни.

Другий рівень забезпечує кіберобізнаність на початковому рівні фахівців підрозділів захисту інформації та кіберзахисту з метою підвищення ефективності заходів протидії кіберзагрозам та зменшенню втрат від їх реалізації.

Третій рівень забезпечує кіберобізнаність цільової аудиторії обмеженої за кількістю, а саме це фахівці підрозділів та частин захисту інформації та кіберзахисту, які здійснюють моніторинг кібербезпеки, аналіз уразливостей, виявлення та попередження кіберзагроз, аналіз та розслідування кіберінцидентів.

Серед спікерів були провідні вчені у сфері захисту та кіберзахисту:

докт.техн.наук, професор Горбенко Іван Дмитрович, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, докт.техн.наук, професор Ковальчук Людмила Василівна, Національний технічний університет України КПІ, докт.техн.наук, старший науковий співробітник Чевардін Владислав Євгенович, Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, канд.техн.наук, доцент Жилін Артем Вікторович, Інститут спеціального зв’язку та захисту інформації, канд.техн.наук, доцент Дрейс Юрій Олександрович, Національний авіаційний університет, канд.техн.наук, доцент Хусаінов Павло Валентинович, Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, аспіранти, студенти та курсанти ВНЗ України.

В ході роботи були зроблені 18 доповідей з 28 поданих до публікації за тематикою секції.

Активну участь в роботі секції прийняли члени наукового гуртка Захисту інформації та кібербезпеки ВІТІ, а саме курсанти В. Бондарчук, О. Прийма, Д. Штобза, М. Коваль, І. Матвійчук, В. Кузмінський, О. Саченко, а також представники приватного сектору, фахівці та спікери компанії NWU, beyondsecurity, GTB Technologies.

Які люб’язно надали свої доповіді та інформаційні матеріали.


Інформаційні матеріали компанії GTB Technologies

Інформаційні матеріали компанії NWU

Інформаційні матеріали компанії Beyondsecurity


Телефон: (044)256-22-73 Е-mail: [email protected]

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх