Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи

Добавлено: 20.11.2020 Переглянуто: 857


13 листопада 2014 року Президент України підписав Указ «Про День Гідності та Свободи». Метою запровадження пам’ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору.

Доленосна подія, яка відбулася в історії нашої країни, це 21 листопада 2013-го року, коли у Києві на Майдані Незалежності розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Спочатку протестувальників було лише декілька сотень, але вже 24 листопада їх кількість складала понад сто тисяч. 29 листопада на Євромайдані відбувається мітинг із вимогою до відставки уряду та проведення дострокових парламентських виборів, у відповідь влада вдалася до силових дій. Так 30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців. Стало зрозуміло, що країна рухається до авторитаризму, засадничі принципи якого відчуло на собі українське суспільство: зневага до прав людини, корупція, свавілля правоохоронних органів, репресії проти незгідних. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими.

 

18-20 лютого – в найтрагічніші дні Революції, сталися сутички в центрі Києва, спалено Будинок профспілок, снайпери вбили понад 70 євромайданівців, які стали Героями Небесної сотні.

Відстоювання власної гідності та свободи коштувало Україні багатьох життів патріотів.

Багато подій вже стали історією, інші ще тривають, а відтак перед викладачами, особливо педагогів військових вишів постала надскладна проблема: як викладати їм неоднозначні та трагічні події 2013–2014 рр.

Саме тому науково-педагогічний склад кафедри військово-гуманітарних дисциплін підготував проект до Дня Гідності та Свободи в Україні, зокрема, презентували виставку та інсталяцію «Ангели пам'яті», що символізує незбориму жагу українського народу до свободи.

«Ангелів пам’яті» майструють у сотнях українських шкіл, вишів у військових частинах та підрозділах Збройних сил та Національної гвардії України. Пам’ятаймо, що на вівтар перемоги було покладено найцінніше – людські життя.

До реалізації проекту долучились курсанти 301 та 305 навчальних груп під керівництвом викладача кафедри військово-гуманітарних дисциплін Церковняк-Городецької Л.Г.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх