Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

Проходження Практики курсантами Військового коледжу сержантського складу ВІТІ у 2020 році

Добавлено: 06.11..2020 Переглянуто: 669


У Військовому коледжі сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут проведена друга частина навчальної Практики (за військовим спрямуванням) з курсантами третього курсу. Вона відіграє важливу роль у галузі підготовки спеціалістів зв’язку та автоматизованих систем управління для Збройних сил України, адже забезпечує формування професійних вмінь і навичок, набуття практичного досвіду у виконанні завдань за фахом.

Метою Практика (за військовим спрямуванням) є вдосконалення у курсантів теоретичних знань, практичних навичок та умінь, які забезпечать їх здатність до організації оперативно-технічної служби на інформаційно-телекомунікаційних вузлах, несення бойового чергування на бойових постах і виконанню бойових завдань на своїх штатних посадах, впевненої експлуатації апаратури та техніки бойового поста, ефективного використання її бойових можливостей в будь-яких умовах.

Практика проводилась впродовж з 08 жовтня по 05 листопада 2020 року для курсантів двох спеціальностей: 122 Комп’ютерні науки та 172 Телекомунікації та радіотехніка. Завдання, які вирішувалися курсантами під час Практики відрізнялись в залежності від їх спеціальності.


Курсанти, які навчаються за спеціальністю 122 Комп’ютерні науки, практично відпрацьовували наступні питання:

адміністрували та налагоджували сучасні операційні системи;

налаштовували програмне забезпечення та експлуатували сучасні засоби зв’язку та автоматизації;

організовували роботу комп’ютерної мережі з сервісом електронної пошти;

перевіряли працездатність мережі за допомогою програмних та апаратних діагностичних засобів;

виконували завдання по пошуку та усуненню несправностей у роботі локальної мережі;

проводили технічне обслуговування обчислювальної техніки в обсязі ЩТО, ТО-1з заповненням відповідної документації;

виконували правила техніки безпеки при експлуатації і обслуговуванні засобів зв’язку та автоматизації.


Курсанти, які навчаються за спеціальністю 172 Телекомунікації та радіотехніка вдосконалювали вміння та практичні навички у:

підготовці до роботи та експлуатації в різних режимах роботи існуючих сучасних засобів зв’язку;

програмуванні сучасних засобів зв’язку розгортанні, експлуатації та згортанні, переобладнаних апаратних та станцій (КАЗ, КШМ, Р-161, Р-414);

розгортанні, експлуатації та обслуговуванні окремих елементів системи зв’язку;

відпрацюванні навчальних нормативів та завдань;

виконанні обов’язків номерів чергової зміни бойових постів та у веденні документації оперативно-технічної служби;

усуненні простих несправностей та відновленні працездатності техніки, проведенні обслуговування техніки в обсязі ЩТО, ТО-1.


Практика за військовим спрямуванням проводилася з максимально наближеним умовами до польових. Зміна навчальних місць відбувалася щодобово. Всі викладачі коледжу, які були задіяні для проведення практичних занять мають великий практичний досвід, в тому числі участі в АТО та ООС і намагались максимально передати його курсантам, які наполегливо та цілеспрямовано виконували обов’язки за відповідною посадою, набували досвіду з управління підлеглими екіпажами. Тому під час відпрацювання нормативів курсантам давалися різноманітні ввідні наприклад: в наслідок обстрілу поранений один із номерів чергової обслуги йому необхідно надати першу медичну допомогу та провести евакуацію у зелену зону, пошкоджений кабель живлення, вийшла з ладу щогла, необхідно розгорнути антену підручними засобами та інше.

Практика (за військовим спрямуванням) базується на твердих знаннях курсантами фундаментальних і професійно-орієнтованих дисциплін: “Основи телекомунікаційних мереж та систем”, “Військова техніка зв’язку”, “Робота на засобах зв’язку”, “Захист інформації в телекомунікаційних мережах”, “Системи електроживлення”, “Технічне забезпечення зв’язку і АУВ”, “Основи технічної експлуатації комп'ютерних систем і мереж”, “Архітектура комп’ютерів”, “Периферійні пристрої”, “Комп’ютерні мережі”, “Безпека життєдіяльності та охорона праці”, а також набутих практичних навичок під час проходження навчальної радіо-монтажної практики і навчальної комп’ютерної практики.

Навички та уміння, які курсанти набувають та вдосконалюють під час Практики – це ще один важливий крок на шляху підготовки сержантів-зв’язківців. Під час практики вони отримали методичні знання та практичні навички, що знадобляться курсантам під час проходження військового стажування, коледжу та служби у військах в якості молодших командирів підрозділів зв’язку та автоматизації.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх