Telegram канал - Вступ до ВІТІ 2024            Відкрий світ можливостей: Військовий інститут запрошує на онлайн-екскурсії            До уваги абітурієнтів: як отримати додаткові бали при вступі до ВІТІ у 2024 році           

Виставка художніх робіт «Героям війни живим і убієнним»

Добавлено: 15.12.2019 Переглянуто: 872


Перед курсантами інституту виступила завідувач музею Наталія Кравченко, розповівши про героїчний, але короткий життєвий шлях сина, про його неймовірну любов до Батьківщини, його талант бачити прекрасне навколо себе та відтворювати це у своїх роботах. Ця виставка має на меті нагадати суспільству про війну, яка точиться на землі і в душі українців вже протягом п'яти років. Всі твори експозиції – це одна картина-сповідь, роздум, бачення кризи духу людини в час війни, страждань, болю, екзистенційного страху. В противагу – простір вічності і незнищенності, під час війни – боротьба за Божу правду, за світло Боже, за Україну і її духовність, патріотизм, відповідальність.

На одному із полотен ми бачимо зображення двох білосніжних крил, обгорілих червоних та чорних ніг – це він зображує себе пораненим, що виривається з вогняного пекла з-під залпів “Градів” під містом Щастя. А в другому боці цієї картини видніється розкіш, що панує на мирній землі – ось він, сенс його робіт. Кожної вільної хвилини Юрій малював. На війні Колесник займається татуюванням на прохання побратимів. Його роботи вирізняються патріотичністю, духовністю, українством.

У нього на очах живими свічами-факелами горіли побратими, земля перетворювалась на попіл. На його руках помирали тяжко поранені бойові друзі. Юрка знов і знов викликали, аби розпізнати своїх побратимів за “тату” на їх тілах.

В одному з перших творів “Художник” митець тримає в руках пензлі та палітру, на ній – яблуко з немовлям всередині. Прочитання образу віддзеркалює його сутність поглядів на сьогодення, бажання досягти внутрішньої гармонії, миру та рівноваги. Це вже пізніше, після його смерті, твір завершено під назвою “Художник і війна”. Картина стане колажем з фрагментами форми, шевронами, ременем від автомата, патронами та іншими Юрковими особистими речами.

Тату, мамо, сестро, завершіть ці роботи, якщо зі мною щось станеться. Я йтиму до кінця, до ПЕРЕМОГИ!”, – просив “Явір”. І батько виконав його прохання: всі роботи були закінчені, оздоблені шматками тканини з його форми, набоями та іншими боєприпасами.

Юрій Колесник народився 22 березня 1994 року в Дубровиці, виріс у багатодітній родині. У місцевому професійному ліцеї здобув спеціальність муляра-штукатура, однак вирішив як і його дід – вояк УПА – присвятити себе захисту України. У 2013-му Юрій підписав контракт і пішов на військову службу в ЗСУ. У складі 80-ї окремої аеромобільної бригади брав участь у боях за Луганський аеропорт, пройшов «Іловайський котел». У 2014 році був контужений. Після повернення з фронту хлопець вступив до Академії сухопутних військ у Львові, а згодом знову відправився на схід та виконував бойові завдання у Луганській та Донецькій областях. За життя 29 листопада 2015 р. Юрій Колесник був нагороджений медаллю МО «Захиснику Вітчизни». Посмертно – орденом «За мужність» ІІІ ступеню. Автор робіт загинув 23 жовтня 2017 року біля села Богданівка Волноваського району.

© Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, 2009-2024.

Питання щодо вступу надсилайте на: [email protected] або [email protected]

^ Наверх